Een verbonden samenleving heeft ook grote gevolgen voor het domein waar Trends in Veiligheid op is gericht. Zo’n maatschappij biedt een overheid bijvoorbeeld de kans om de dienstverlening te verbeteren, de handhaving te versterken, de transparantie te vergroten en de burger te betrekken.
Nieuwe ontwikkelingen kunnen ook worden ingezet om sneller en beter te reageren op calamiteiten en potentiële aanslagen te voorspellen. En de apparaten waarvan we steeds afhankelijker zijn kunnen – in verbinding – niet alleen steeds beter inspelen op onze behoeften, maar kunnen ook een rol spelen in onze persoonlijke veiligheid.
Er is echter ook een keerzijde. Betere beveiliging (bijvoorbeeld door biometrische technologie) betekent ook dat nog zorgvuldiger moet worden omgegaan met zaken als privacy. In de verknoopte samenleving dienen we op een vernieuwende manier te kijken naar defensie, want cyberaanvallen zijn – zo is inmiddels wel gebleken – niet langer science fiction. Overheden, organisaties en particulieren zijn kwetsbaarder dan ooit voor verstoringen in de keten. Het gezegde dat deze keten niet sterker is dan de zwakste schakel was nog nooit zo actueel.
Kortom: meer dan genoeg stof voor deze editie van Trends in Veiligheid. De auteurs van dit rapport nemen u mee langs de verschillende dimensies van de verbonden samenleving, waarbij de kansen en uitdagingen uitgebreid worden behandeld. Hieronder vindt u een overzicht van de inhoud van het rapport, dat elders op deze pagina in zijn geheel kan worden gedownload. Veel leesplezier!