De digitale dienstverlening binnen de openbare orde en veiligheid zal de komende jaren substantieel veranderen. Vrijwel alle betrokken overheidsinstellingen werken bijvoorbeeld aan de aanleg van ‘portalen’ om actief digitaal te communiceren en gegevens uit te wisselen met betrokkenen. En agenten worden op straat digitaal ondersteund. Ze hebben direct toegang tot informatie via telefoon of tablet en communiceren ook zelf (digitaal) met allerlei partijen. Het papier verdwijnt waardoor processen worden vereenvoudigd en versneld.
Aan de andere kant zien we dat burgers/klanten veranderen van reactief en/of servicegericht naar zelfredzaam. In het ZSM-proces binnen de rechtsketen hebben betrokken partijen direct toegang tot relevante informatie die helpt om de juiste beslissing te nemen. Het gaat dan om informatie over de betrokken persoon, zijn omgeving als informatie over vergelijkbare situaties en eerdere beslissingen.
Digitalisering is niet alleen nodig om processen efficiënter en effectiever te kunnen laten verlopen. Beter gebruik van data helpt ook Nederland veilig te houden en burgers zich veilig te blijven laten voelen. We doelen dan niet alleen op informatie over jihadisme en terrorisme, maar ook over criminaliteit op kleinere schaal: de inbraak in de wijk. Met tijdige informatie kan snel worden gehandeld.
De implementatie van digitalisering en ketensamenwerking kent nog veel uitdagingen. Wat daarbij helpt is leren van ervaringen die andere organisaties hebben opgedaan.
Capgemini ondersteunt wereldwijd digitale transformaties en doet academisch onderzoek, bijvoorbeeld met het Massachusetts Institute for Technology (MIT). Onlangs zijn de resultaten van dit onderzoek gepubliceerd in het boek ‘Leading Digital’. Een samenvatting van dit boek, en alle andere artikelen uit Trends in Veiligheid 2015 vindt u hieronder. We wensen u veel inspiratie!
U kunt het rapport downloaden via deze site.