Hoe kan een veiligheidsorganisatie sensing tot een succes te maken in de dagelijkse praktijk?
De maatschappij verwacht dat innovatieve technologie, onder voorwaarden, wordt ingezet ten gunste van onze veiligheid . Door verbonden sensoren zijn we in staat om steeds meer en op afstand veiligheidssituaties op digitale wijze waar te nemen. Menselijke capaciteit in de veiligheidssector, die steeds schaarser is, kan hiermee aangevuld worden en slimmer ingezet voor interventies . Sensing-technologie als zesde zintuig biedt de veiligheidssector zodoende een enorme kans. Het is echter een enorme uitdaging om sensing succesvol in de praktijk in te zetten.
Sensing biedt een zesde zintuig voor de veiligheidssector.
De technologische ontwikkelingen zijn niet tegen te houden.
Kant-en-klare sensing-oplossingen zijn echter nauwelijks beschikbaar.
We onderkennen zeven bouwstenen die handvaten bieden voor succesvolle toepassingen in de praktijk.
Met aandacht voor juridische en ethische kaders draagt sensing bij aan een veiligere toekomst.
Wat is sensing
Onder sensing verstaan we slim digitaal waarnemen met behulp van sensoren, waarbij een waarneming wordt vertaald naar een melding of aanbeveling. Nu bestaan sensoren zoals camera’s, weegschalen en thermometers al langer. Met het zogenaamde ’internet of things’ zijn deze sensoren met elkaar verbonden via het internet en kan op basis van de sensorwaarnemingen ook (automatisch) een actie in gang worden gezet3. Sensing is dan ook een passend middel voor beter Informatiegestuurd Optreden (IGO)4.
Met sensing is het mogelijk om continu waar te nemen op locaties waar niet altijd menselijke ogen en oren aanwezig kunnen zijn. Er is alleen een inspecteur of agent ter plaatse nodig als er ook echt wat aan de hand is. Denk aan de inspecteurs van de NVWA die beter en slimmer toezicht op dieren welzijn en hygiëne kunnen doen. Ook kunnen vitale infrastructuren beter gemonitord worden. In de Verenigde Staten wordt deze technologie ingezet voor een Smart Border aan de kant van Mexico5. Dichter bij huis wordt een slimme bagagescanner ingezet die de screeners van de NCTV op Schiphol middels slimme algoritmes ondersteunt bij het bepalen welke bagage wel of niet gevaarlijk is6. Of de Designer Outlet Roermond, waar de politie sensing inzet om rondtrekkende zakkenrollers en winkeldieven te vangen en deze criminaliteit uiteindelijk te voorkomen met behulp van data van cameratoezicht, ANPR-camera’s en andere zinvolle sensoren7.
Sensing – een uitdaging in de praktijk
De afgelopen jaren is er met sterk wisselend resultaat in het veiligheidsdomein flink geëxperimenteerd met sensing-oplossingen. Samen met onze klanten in het veiligheidsdomein hebben we bij Capgemini veel geleerd op dit gebied. We hebben ook meerdere artikelen geschreven over het ‘waarom’ en het ‘wat’ van sensing 8. Nu is het tijd om de praktische succesfactoren voor de veiligheidssector te delen. We gaan niet meer in op het ‘waarom’, maar op het ‘hoe’.
Hoe maak je een dergelijke toepassing tot een succes? Het sensing-vakgebied moet nog volwassen worden. Er liggen nauwelijks kant-en-klare oplossingen op de plank. In veel organisaties zijn veel elementen aanwezig om sensing mogelijk te maken, zoals sensoren, de benodigde IT-omgeving en ontwikkelteams. Om echt succesvol te zijn is het echter noodzakelijk een aantal bouwstenen op de juiste wijze in te vullen en bij elkaar te brengen. Op basis van onze ervaringen met sensing beschrijven we zeven bouwstenen voor succesvol IGO.
Conclusie
Sensing-technologie biedt de samenleving en specifiek de veiligheidssector een zesde zintuig. Deze ontwikkeling is niet tegen te houden. Sterker nog, sensing zal door de introductie van 5G en andere technologische ontwikkelingen een vlucht nemen. De technologie kan echter veel meer dan de wet en onze moraal toestaan. Talloze organisaties zoeken in experimenten de grens op. We kunnen het dus maar beter omarmen en in goede banen leiden. Met de zeven bouwstenen die we hierboven beschrijven, bieden we op basis van onze ervaring handvaten om innovatieve sensing-oplossingen tot een succes te maken in de dagelijkse praktijk. Dit met behoud van wettelijke en ethische kaders. De toekomst zal veiliger en beter zijn.