Hoe kunnen we anders (samen)werken om de capaciteitsuitdaging bij de politie het hoofd te bieden?
De politie moet anders gaan werken om met minder menskracht meer zaken op te lossen. In dit artikel stellen wij drie vernieuwende manieren van werken voor.
Onder anderedoor demografische ontwikkelingen heeft de politie capaciteitsuitdagingen, zo zijn er in 2040 nog maar 2 werkenden op 1 gepensioneerde.
Om toekomstbestendig te zijn moet de politie op een andere manier gaan werken.
Wij stellen voor om informatiegestuurd te gaan optreden, in een snelkookpan omgeving het gebruik van nieuwe technologieën echt te realiseren en digitale triage te gaan toepassen.
Door op deze vernieuwende manieren te gaan werken, kan de politie meer zaken oplossen en het vertrouwen in de politie versterken.
Bovenstaande effecten versterken elkaar en dat betekent dat er een grote druk komt te staan op de maatschappij. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor het veiligheidsdomein, en meer specifiek, op het aantal mensen dat werkzaam is bij de politie. Terwijl er eigenlijk meer mensen nodig zijn omdat de totale omvang van de bevolking toeneemt en, niet onbelangrijk, de samenstelling van de bevolking verandert.
Eén ding is zeker. De komende tijd gaan veel politiemedewerkers met pensioen1 en de instroom van nieuwe agenten blijft achter. Hierdoor loopt het tekort aan agenten en rechercheurs nog harder op. Dit betekent dat de huidige manier van (samen)werken onder druk komt te staan. Om toch voldoende blauw op straat te houden, voldoende zaken te kunnen oppakken én op te lossen moeten er innovatieve oplossingen komen. Omdat het werk in de veiligheidsketen, en dan met name in het operationele domein, veelal mensenwerk is zijn er vooral op dit gebied grote veranderingen nodig om met minder mensen minimaal hetzelfde te kunnen doen.
Traditioneel is automatisering bij de politie vooral gericht geweest op administratieve en registratieve processen. Dit heeft er niet toe geleid dat agenten minder tijd kwijt zijn aan het verwerken van aangiften, het opstellen van een proces-verbaal en het afhandelen van andere meldingen. In tegendeel, er zijn juist veel administratieve lasten bijgekomen omdat steeds meer geregistreerd moeten worden vanuit een behoefte aan maakbaarheid. Kortom, de huidige automatisering is voornamelijk gericht op bestaande processen; wat vroeger op papier werd gedaan wordt nu via een app of via een registratiesysteem gedaan.
Er is echter een acute noodzaak om een andere manier van werken te adopteren. De tijd van stapsgewijs en vrijblijvend andere, innovatieve oplossingen bedenken is voorbij. Samenwerking in de ketens zal moeten veranderen om zinvol en effectief te zijn. In dit artikel stellen wij drie manieren van anders werken voor.
Dit zijn dé drie manieren waarop de politie het capaciteitsprobleem kan aanpakken:
De politie heeft een enorme capaciteitsuitdaging en deze wordt alsmaar groter door onder andere demografische ontwikkelingen. De uitdagingen zijn zo groot, dat incrementele, stapgsgewijze aanpassingen de problemen niet kunnen oplossen. Er is een compleet andere manier van denken en doen nodig. Door op korte termijn echt informatie gestuurd te gaan werken en op te treden, door in een snelkookpan nieuwe technologieën echt te realiseren en door digitale triage toe te passen kan de politie vernieuwen. De politie zal zo in staat zijn om de uitdagingen aan te gaan en anders, maar vooral efficiënter en effectiever te gaan werken en daardoor Nederland veiliger te maken.