
Innovaties voor onze veiligheid
Het veiligheidsdomein biedt tal van mogelijkheden voor technologische innovatie. Van het voorspellen van criminaliteit tot opsporingsonderzoeken samen met de burger. Van betrouwbare communicatie in oorlogsgebieden tot digitale oorlogsvoering. De fysieke wereld en digitale wereld raken steeds meer verweven en het waarborgen van onze veiligheid vraagt om een integrale aanpak. Voor de meeste veiligheidsorganisaties is dat wennen, te meer omdat beide werelden specialistisch, en daarmee separaat, benaderd worden. Dit bemoeilijkt het kiezen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Zo heeft de melder een totaal andere ervaring bij het doen van aangifte via internet dan op een politiebureau, heeft de uitwisseling van dossiers in de strafrechtketen nog een analoog karakter en voert de Koninklijke Marechaussee op Schiphol nog vele handmatige stappen uit tijdens de paspoortcontrole van reizigers.
In dit artikel nemen we als casus de landelijke meldkamers, van waaruit 112-oproepen worden ontvangen en hulpdiensten gecoördineerd. In een meldkamer staat per hulpdienst (brandweer, ambulance, politie, Koninklijke Marechaussee) een tafel die de betreffende hulpdienst aanstuurt. Aansturing gebeurt grotendeels op basis van spraak (C2000). Ook melden gebeurt op basis van spraak: bij een noodgeval bel je immers 112. De eerste vraag die je krijgt is “Wie wilt u spreken?” en je wordt doorverbonden met de tafel van de betreffende hulpdienst. Bij een groter incident wordt er opgeschaald en wordt een extra tafel actief die de coördinatie over de overige tafels doet.
Stel nu dat we met innovatie een virtuele meldkamer willen realiseren. Hoe ziet deze er dan uit? Welke technologieën kunnen we hiervoor inzetten en hoe? Welke dilemma’s en uitdagingen komen we tegen? Wat zouden volgende ontwikkelstappen kunnen zijn? Het levensechte beeld van de virtuele meldkamer gevat in een verhaal, dient als startpunt van innovatie. Door de details levendig te vertellen, worden mensen meegenomen in de mogelijkheden en komt de innovatie tot leven. We laten je zien hoe je TechnoVision kunt inzetten om het verhaal van de virtuele meldkamer te vertellen.
Het gebruik van een raamwerk voor jouw innovatieverhaal
Een raamwerk helpt bij de aanpak en het structureren van je innovatieverhaal. Een voorbeeld hiervoor is TechnoVision.1 Dit is het visionaire technologieraamwerk van Capgemini dat jaarlijks wordt geüpdatet aan de hand van de laatste trends. Het raamwerk bestaat uit 37 bouwstenen die ieder een trend of ontwerpprincipe beschrijven.

De bouwstenen zijn verdeeld over zes technologieclusters en een overkoepelend cluster. De bouwstenen in de technologieclusters We Collaborate, You Experience, Process on the Fly, Thriving on Data, Applications Unleashed en Invisible Infostructures beschrijven ieder op één A4’tje een technologische trend. Kort en krachtig, maar uitnodigend genoeg om verder te onderzoeken. De bouwstenen in het overkoepelende cluster, Design for Digital, bevatten ontwerpprincipes, ook kort en krachtig beschreven, die als denkrichting dienen bij het hele proces van toegepaste technologie naar digitale transformatie. Als je het raamwerk van rechts naar links bekijkt, zie hoe de fysieke wereld van mensen en dingen wordt gespiegeld in een virtuele wereld van systemen en digitale oplossingen.
Iedere technologiebouwsteen bevat een elevator pitch met een korte beschrijving van de trend. Vervolgens wordt de trend verder uitgewerkt in het ‘wat’, het ‘gebruik’ met echte use cases, de mogelijke ‘impact’ op de organisatie en ‘tech’, hyperlinks naar oplossingen en andere relevante informatie. Ook de bouwstenen met principes beginnen met een elevator pitch en worden vervolgens uitgewerkt in het ‘waarom’, ‘wat’, ‘hoe toepassen’ en de relevantie in ‘so what’.
De bouwstenen van TechnoVision 2018
Design for Digital
Overarching design principles to be followed throughout the lifecycle of applying technology to Digital Transformation.
- Le Roi Cloud
- Twin Worlds
- Speed Platform
- IQ Up
- Trust P&L
- Hack My (Business) Model
- What’s Your Story?
Invisible Infostructure
Evolving the IT Infrastructure into the pluggable utility it was always supposed to be.
- Virtual Lego
- Let’s Get Physical
- Build, Release, Run, Repeat
- Orchestrate for Simple
- Ceci n’est pas une infrastructure
Applications Unleashed
Liberating the legacy application landscape and unleashing the next generation of powerful, agile, cloud-based apps.
- All in the Catalog
- Bot is the New App
- Kickstart my App
- API Economy
- App Maker Movement
Thriving on Data
Leveraging data and algorithms as an asset to increase the “Corporate IQ”.
- My Data is Bigger than Yours
- You do the Math
- At Your Service
- Data Apart Together
- Max Machina
Process on the Fly
Building, managing, and running processes that match the dynamics of the digital outside world.
- Shades of Process
- No Process
- Rock Robot, Rock
- Silo Busters
- Work that Machine
You Experience
Creating unique, excellent user experiences that create happiness.
- I’m Happy
- Chat Me Up
- The Bot Effect
- There’s a Platform for That
- Reality Bytes
We Collaborate
Tapping into the power of the connected and collaborative “everything”.
- Happy Together
- You@Work
- New Chain on the Block
- Crowd Surfing Allowed
- Friend that Thing
De inhoud van de TechnoVision bouwstenen is te vinden op de Capgemini website[1]. De bouwstenen zijn ook in de vorm van kartonnen dozen beschikbaar, iedere bouwsteen bevat een QR-code waarmee je relevante informatie meteen kunt vinden.
Het verhaal van de virtuele meldkamer
Om het verhaal van de virtuele meldkamer te kunnen vertellen, selecteerden we in een workshop de volgende relevante en aansprekende TechnoVision-bouwstenen:
Twin Worlds
Elke ontwikkeling verrijkt de virtuele wereld en bouwt aan een ‘digital twin’ van mensen, (denk-)processen, objecten en ondernemingen. |
IQ Up
Elke ontwikkeling draagt bij aan een of meer facetten van het bedrijfsintelligentiequotiënt van de onderneming en verhoogt deze meetbaar. |
No Process
Een proces zonder een vaste flow, naadloos aan te passen aan zijn omgeving, is dat nog wel een proces? |
Data Apart Together
Het beheren en besturen van gegevens in een onvoorspelbare, sterk gedistribueerde context vereist een, flexibele, federatieve denkwijze vanaf het begin, bij elke beslissing. |
Friend that Thing
Breid je sociale netwerk uit met slimme, collaboratieve “dingen” |
The Bot Effect
Altijd beschikbare, emotioneel verbindende, schaalbare, door de computer gegenereerde mensen worden meer en meer mainstream. |
Reality Bytes
Als een foto meer zegt dan duizend woorden, zegt een interactieve 3D VR/AR-omgeving meer dan duizend foto’s. |
I’m Happy
Werken met je organisatie, als klant, medewerker of partner, moet een reeks naadloos verbonden gelukkige momenten zijn, waardoor waardevolle herinneringen worden gecreëerd en gedeeld. |
[1] https://www.capgemini.com/technovision-2018-the-impact-of-ai/
Van deze bouwstenen maakten we het volgende verhaal:
“Je bent getuige van een groot ongeluk op de A50. Twee vrachtwagens botsten op elkaar en vervolgens op enkele personenauto’s. De ravage is groot en het ziet ernaar uit dat er meerdere mensen (ernstig) gewond zijn. Je belt 112 en een BOT vraagt meteen of je Carol Jansen bent, of je gewond bent of getuige van het ongeluk. Je geeft aan dat de informatie klopt en dat je getuige bent. De BOT vertelt je dat de wegcamera’s het incident al in beeld hebben en de hulpdiensten en DRONES onderweg zijn. De BOT zegt vervolgens dat je wordt toegevoegd aan het incidentcoördinatiegesprek en dat de coördinator je zal aanspreken met Carol. Je kunt de coördinator aanspreken met Bob. Bob zal je vragen over het incident stellen en verdere instructies geven. ‘Heb je nog vragen?’, vraagt de BOT. Je geeft aan van niet en wordt bij het incidentcoördinatiegesprek gevoegd.
Alice en Bob hebben die avond beiden meldkamerdienst als ze via de camera’s van Rijkswaterstaat een melding krijgen van een groot incident op de A50. Ze staan op en lopen meteen de incidentcoördinatieruimte in. Een ruimte waar met VIRTUAL REALITY en AUGEMENTED REALITY het incident wordt nagebootst en VERRIJKT met beschikbare data. Zo zien ze meteen dat het om twee vrachtwagens en drie personenauto’s gaat. Op basis van deze beelden en REALTIME INFORMATIE van de VOERTUIGEN gecombineerd met SLIMME BESLISMODELLEN schatten ze in dat er een traumahelikopter, vijf ambulances, politie en brandweer ingezet moeten worden. Een ALGORITME heeft al de ladinginformatie van de vrachtwagens opgezocht, gelukkig blijkt het geen gevaarlijke stoffen te betreffen. REALTIME INFORMATIE uit de aanwezige PERSONAL DEVICES, zoals telefoons en smart watches, wordt opgehaald en getoond. Zo zien Alice en Bob wie waarschijnlijk de slachtoffers zijn en hoe ernstig ze eraan toe lijken te zijn. Een ALGORITME zoekt recente foto’s van de slachtoffers erbij, zodat hulpverleners of de DRONES ter plaatse kunnen verifiëren of het inderdaad om deze personen gaat. Ook zoekt een ALGORITME de patiëntendossiers, zodat de hulpverleners op de hoogte worden gebracht van relevante medische gegevens.
Wanneer de DRONES bij het incident arriveren, worden de 2D-beelden van de Rijkswaterstaatcamera’s in de incidentcoördinatieruimte omgezet naar 3D-beelden. Daardoor kunnen Alice en Bob nu ‘door’ het incident lopen. Gecombineerd met de al beschikbare data, ontstaat een DIGITAL TWIN van het incident. ALGORITMES stellen voor hoe de slachtoffers het beste behandeld kunnen worden en welke aanvullende informatie er nodig is.
Inmiddels hebben, naast Carol, ook Dave, Erin en Frank naar 112 gebeld. Ze zijn door de DRONES geïdentificeerd en toegevoegd aan het incidentcoördinatiegesprek. Getuigen die zich nu nog melden, worden door de BOT opgevangen en gevraagd om telefonisch bereikbaar te blijven voor eventuele latere vragen of instructies. Alice en Bob verzoeken Carol, Dave, Erin en Frank om de verschillende slachtoffers op te zoeken en te controleren of ze aanspreekbaar zijn, voor zover dit nog niet door de DRONES is vastgesteld. Ook krijgen ze instructies van Alice en Bob om vragen aan de slachtoffers te stellen en eerste hulp te verlenen.
De DIGITAL TWIN van het incident wordt continu VERRIJKT met nieuwe info die beschikbaar komt, zowel van de getuigen als van aanwezige DEVICES en de DRONES, die bijv. ook vitale lichaamsfuncties als temperatuur en hartslag op afstand kunnen meten. Deze data wordt GECOMBINEERD met informatie over waar welke hulpdiensten, met welke competenties en bevoegdheden en met welk materiaal aanwezig zijn. Een ALGORITME maakt een optimale inzetplanning, stelt deze tussendoor bij en stelt een aanpak voor de afhandeling van het incident voor. BOTs brengen de hulpdiensten continu op de hoogte van de laatste informatie en de aanpak. Zo zijn ze in staat dit incident zo snel en adequaat mogelijk af te handelen.
Een uur later belt de BOT naar Carol en vertelt dat het incident is afgehandeld, dat er zes mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht en twee ernstig gewond zijn. Meer mededelingen kan de BOT niet doen. Hij bedankt Carol voor haar hulp, vraagt of ze Bob nog wil spreken en of ze zelf nog behoefte aan psychische hulp. Ze geeft aan dat ze Bob nog wel wil spreken. ‘Bedankt’, zegt Bob, ‘Je hebt super geholpen.’ Carol is BLIJ dat ze een bijdrage heeft kunnen leveren. En hoewel ze nog moet bijkomen van deze ervaring, heeft ze een GOED GEVOEL over de afhandeling. Een top staaltje dienstverlening!”

Wat is jouw verhaal?
Zoals je ziet, kan een verhaal inspireren en je laten nadenken over innovaties. Maar het roept ook meteen een aantal vragen op. Vragen over wetgeving, privacy, cybersecurity en ethiek bijvoorbeeld. Zoals: mag je drones hiervoor wel inzetten? Mag de meldkamer al patiëntendossiers opvragen van slachtoffers waarvan de identiteit nog niet definitief is vastgesteld? Mag de meldkamer personal devices uitlezen? En hoe koppel je data automatisch terug aan hulpdiensten, als de brandweer, ambulance of politie niet bij elkaars data mogen?
Andere vragen gaan bijvoorbeeld over technologie en dienstverlening. Hoe vertrouw je algoritmes? Mogen zij wel besluiten nemen? Wat als zij een foute beslissing nemen? Waar is menselijk ingrijpen wel of niet gewenst? Maar ook: hoe kun je innovaties uitproberen en verbeteren, maar wel kwaliteit blijven garanderen? Hoe combineer je alle gegevens grafisch in een 3D omgeving? En hoe interacteert de meldkamermedewerker hiermee?
Het verhaal geeft je meteen een startpunt om op zoek te gaan naar antwoorden. Het leuke is dat het verhaal weliswaar sciencefictionachtig aan doet, maar met alle technologieën die in de bouwstenen beschreven worden, hebben we al ervaring. Bij klanten die met hun verhaal aan de slag gaan, ontwikkelen we een visie en een aanpak op basis van onze eerdere ervaringen. Zo kan een mooie droom als dit verhaal ook werkelijkheid worden.