Zeger is werkzaam bij Capgemini Business Technology Service in het domein van openbare orde en veiligheid. Zeger is gespecialiseerd in het analyseren van processen en ontwikkelingen binnen criminaliteitsbestrijding.
Zeger is werkzaam bij Capgemini Business Technology Service in het domein van openbare orde en veiligheid. Zeger is gespecialiseerd in het analyseren van processen en ontwikkelingen binnen criminaliteitsbestrijding.
Elk jaar onderzoeken we in het kader van Trends in Veiligheid de staat van het veiligheidsgevoel onder de Nederlanders. En we kijken daarbij ook naar de perceptie van de Nederlanders over de digitale veiligheid van onze samenleving als geheel. Deze editie laat een interessante ontwikkeling zien; hoewel de ondervraagden hun algehele veiligheid hoger waarderen dan vorig jaar, ging hun gevoel van online veiligheid erop achteruit. De reden zal niemand verbazen: als gevolg van de Corona-pandemie hebben we ons noodgedwongen achter de muren van ons eigen huis moeten terugtrekken. Het fysieke leven kwam op een laag pitje te staan, terwijl het virtuele leven een enorme vlucht nam. Thuis voelen we ons gemiddeld genomen behoorlijk veilig, maar online? Dat is een ander verhaal. En dat hebben we te danken aan de criminaliteit, die de pandemie zag als een kans om eens flink huis te houden in ons digitale leven. Als het gaat om nationale veiligheid, lijkt de trend die we vorig jaar ontwaarden te zijn doorgezet. Nederlanders achten in toenemende mate de kans op een digitale aanval groter dan de kans op een fysieke aanval. In het onderzoek vroegen we ook wat hun bevindingen voor gevolgen moeten hebben, voor de aanpak van digitale veiligheid op individueel en op nationaal niveau. Ook daarover hadden de ondervraagden een duidelijke mening: er moet op verschillende fronten een tandje bij. In ons onderzoeksartikel van dit jaar gaan we dieper in op al deze aspecten.
Tien jaar geleden voelde 33% van de Nederlanders zich wel eens onveilig. Nu is dat: 45%. Wat is er veranderd in de samenleving?
Elke dag zien we in het nieuws hoe onze veiligheid in het geding komt. Van privacyschending door sociale media bedrijven tot buitenlandse inmenging in onze verkiezingen, en terroristische aanvallen in de tram. Maar hoeveel invloed heeft dat op ons veiligheidsgevoel? De resultaten van ons jaarlijks onderzoek laten zien dat 45% van de Nederlanders voelt zich wel eens onveilig (zie het hoofdstuk met onderzoeksresultaten achterin dit rapport). Een lichte toename ten opzichte van tien jaar geleden. Toen was dit 33%.
Hoewel meer mensen aangeven dat zij zich wel eens onveilig voelen, kan men niet goed duiden waardoor men zich precies onveilig voelt. Als we namelijk vragen naar het veiligheidsgevoel thuis, op straat, en digitaal, dan geeft men aan zich in alle drie de omgevingen veilig te voelen: 94% voelt zich veilig thuis, 85% voelt zich veilig op straat, en 86% voelt zich veilig online. In deze omgevingen is dat een toename in veiligheidsgevoel ten opzichte van vorige jaren, wat overeenkomt met de cijfers van de veiligheidsmonitor van het CBS1. Verassend: de grootste toename is in de online omgeving. Hoe kunnen we de lichte toename van onveiligheid dan verklaren?