Sjoerd van Veen MSc is zowel consultant als bestuurskundige en zodanig actief op het gebied van openbare orde en veiligheid.
Sjoerd van Veen MSc is zowel consultant als bestuurskundige en zodanig actief op het gebied van openbare orde en veiligheid.
Digitale dienstverlening is de trigger voor betere samenwerking tussen toezichthoudende partijen in het publieke domein.
Op 28 november 2016 rijdt een man in Ohio in op voorbijgangers, waarna hij een aantal mensen aanvalt met een slagersmes. Elf mensen raken gewond, waarvan één zwaargewond. Enkele momenten voor zijn daad, plaatst de dader een dreigende post op Facebook, waarin hij zijn aanval aankondigt.
Waar er bij overheidstoepassingen vaak weerstand is tegen het gebruik van biometrie, wordt het in de consumentenmarkt steeds breder toegepast en lijken consumenten het te omarmen.
In Haarlem werden twee meisjes mishandeld door een aantal jongens, maar ze wisten de daders binnen een paar uur via Facebook te vinden. Dankzij hun initiatief kon de politie de twee daders direct oppakken. De advocaat van de jongens vond het belachelijk en zei dat er sprake was van amateurspeurwerk. De rechter sprak dat tegen en zei: “Welkom in de 21ste eeuw.”1
Je vingerafdruk gebruiken als toegang voor je smartphone of betalen in een webshop met je selfie? Biometrie – het afstaan van meetbare lichamelijke kenmerken – wordt een steeds normalere toepassing in onze samenleving. En een die gekenmerkt wordt door gebruikersgemak en snelheid. De film Minority Report (2002) nam al een voorschot op de impact die biometrische toepassingen en de daarmee opgeslagen gegevens over een persoon, kunnen hebben op onze samenleving. Die toekomst is zo’n 15 jaar later voor een groot deel werkelijkheid geworden. Hoe ver willen we eigenlijk gaan in het afgeven van onze data, wie bewaart het en hoe veilig is het? Dat zijn belangrijke vragen die we onszelf nu moeten stellen.