Luuk Tubbing werkt als Senior Consultant voor Capgemini Insights & Data. Hij is gespecialiseerd in intelligence- en datavraagstukken in het domein openbare orde- en veiligheid.
Luuk Tubbing werkt als Senior Consultant voor Capgemini Insights & Data. Hij is gespecialiseerd in intelligence- en datavraagstukken in het domein openbare orde- en veiligheid.
De nationale veiligheid staat onder druk door een toename van cyberaanvallen, desinformatie, nepnieuws en autonome wapens. Enerzijds wordt de impact vergroot door AI. Anderzijds biedt AI enorme kansen voor de Nederlandse veiligheidssector om zich tegen deze aanvallen en dreigingen te wapenen.
Informatiegestuurd Werken is al jaren een prioriteit in het publieke veiligheidsdomein. We hebben steeds meer en sterkere connecties met elkaar via apparaten, wat steeds meer digitale sporen oplevert. Door deze hyperconnectiviteit, samen met de opkomst van big data en kunstmatige intelligentie zijn in rap tempo tal van nieuwe mogelijkheden ontstaan voor de identificatie van overtredingen, misstanden en verdachte situaties. Het moge duidelijk zijn dat informatiegestuurde besluiten doorgaans betere besluiten zijn. Het blijft echter een uitdaging om de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plek te krijgen om besluitvorming optimaal te ondersteunen. Hoewel er steeds meer succesvolle experimenten zijn te vinden met IGW-toepassingen, belandt meer dan de helft in de valley of death – de kloof tussen prototype en operationele implementatie. Volgens de auteurs van dit artikel ligt de sleutel tot succes besloten in de manier waarop we IGW benaderen: niet als een technologiekwestie, maar als een verandervraagstuk, waarin je een attitudeverandering nastreeft van ‘wat denken we?’ naar ‘wat weten we?’. Hoe verhoog je die veranderbereidheid? Dit artikel biedt het antwoord. De kernbegrippen: ‘willen’, ‘moeten’ en ‘kunnen’.
De maatschappij verwacht dat innovatieve technologie, onder voorwaarden, wordt ingezet ten gunste van onze veiligheid . Door verbonden sensoren zijn we in staat om steeds meer en op afstand veiligheidssituaties op digitale wijze waar te nemen. Menselijke capaciteit in de veiligheidssector, die steeds schaarser is, kan hiermee aangevuld worden en slimmer ingezet voor interventies . Sensing-technologie als zesde zintuig biedt de veiligheidssector zodoende een enorme kans. Het is echter een enorme uitdaging om sensing succesvol in de praktijk in te zetten.