Lieke Schepers MSc is Managing Consultant bij Capgemini. Lieke is criminoloog en richt zich op vraagstukken in de openbare orde- en veiligheidsdomein met een focus op Intelligence en digitale opsporing.
Lieke Schepers MSc is Managing Consultant bij Capgemini. Lieke is criminoloog en richt zich op vraagstukken in de openbare orde- en veiligheidsdomein met een focus op Intelligence en digitale opsporing.
Het is hip en iedereen doet het: informatiegestuurd werken (IGW). Van politie, inspecties, defensie tot gemeenten en uitvoeringsinstanties: men is ‘om’. Informatiegestuurd werken zorgt ervoor dat zij veiligheidsproblemen succesvol aanpakken door op basis van de juiste informatie overzicht, inzicht en vooruitzicht te creëren. Hierdoor is de Belastingdienst bijvoorbeeld beter in staat om fraude op te sporen of kan de politie effectiever rondreizende criminelen signaleren en oppakken.
Maar wat gebeurt er als disruptieve, technologische ontwikkelingen zich onverminderd blijven aandienen, zoals sensoren in bekende objecten die real-time een explosie aan data genereren (sensing). Denk bijvoorbeeld aan de Joint Strike Fighter. Met alle data die zij met behulp van duizenden sensoren genereert, is zij praktisch een vliegend datacenter. Dit biedt veel kansen. Tegelijkertijd is het enorm uitdagend om op het moment supreme nuttige inzichten uit deze explosie aan data te halen. Wat is er voor nodig om in een wereld met deze – door 5G gestimuleerde – sensing-ontwikkelingen effectief informatiegestuurd te blijven werken in het publieke veiligheidsdomein? Dat beschrijven we in dit artikel.
Cybersecurity is een directe enabler van de vier belangrijke digitale transformaties van deze tijd: Social, Mobile, Analytics en Cloud.
Het is een cliché maar de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Robots, zelfrijdende auto’s en slimme steden. Het zijn beelden uit science fiction films die inmiddels niet alleen meer op het witte doek te zien zijn. De voorspelling van voormalig Intel® voorzitter Gordon Moore in 1965 dat de kracht en mogelijkheden van (computer)chiptechnologieën iedere één tot twee jaar verdubbelen, is ruimschoots uitgekomen (1). De exponentiële toename van technologische mogelijkheden biedt enorme kansen voor de industrie, consumenten maar bovenal ook de publieke sector in het vergroten van de openbare veiligheid. In dit artikel gaan we in op drie toepassingen van sensing die we het meest waardevol achten voor het vergroten van de openbare veiligheid, namelijk: proactieve handhaving van de leefruimte, crowdmanagement en betere opsporing. Deze toepassingen scheppen de verplichting dat er uiterst zorgvuldig met security en privacy omgegaan wordt.
De maatschappelijke onrust die de laatste jaren is ontstaan door terroristische aanslagen, leidt tot een behoefte om grenzen strenger te controleren. Het gebruik van biometrische gegevens speelt hierbij een steeds grotere rol. Dit artikel beschrijft de noodzaak van biometrische toepassingen om de staatsveiligheid te verbeteren, enkele biometrietrends en geeft een kijkje in de toekomst wat betreft impact en kansen.
Als we in 2030 terugkijken naar de technologische mogelijkheden die we in 2018 bedachten en benutten in onze maatschappij, wat valt ons dan op? Werden we primair gedreven door mogelijkheden en gebruiksgemak? Zijn we regie blijven voeren op de gekozen innovaties en de impact die zij hebben op onze autonomie als mens en maatschappij? Nieuwe technologieën verzamelen vaak enorm veel data over ons gedrag op basis waarvan interventies gepleegd kunnen worden die ons gedrag beïnvloeden. Het is gemakkelijk om in deze stroomversnelling mee te gaan. Wij stappen hier in dit artikel uit en geven een handreiking om de menselijke maat te behouden bij de datahonger van moderne technologie.
De nieuwe Europese privacyverordening heeft een verplicht karakter als het gaat om bescherming van persoonsgegevens. Uitvoeren van alleen een Privacy Impact Assessment is onvoldoende.